Sotamaalauksia ja koreita kasvoja

 

Euroopassa ja maailmallakin on jo perinteeksi muodostunut erilaisiin urheilutapahtumiin liittyvä kasvojen maalaus. Sotamaalauksia muistuttava perinne korostaa identiteettiä ja tekee jokaiselle selväksi mihin joukkoon puhuja kuuluu. Kasvomaalauksissa on myös ihmisen itsensä kannalta se kiehtova piirre ja ominaisuus, ettei ihminen koskaan voi omaa kasvoansa todellisuudessa nähdä. Peilikuva on aina peilikuva, joko väärin päin, värit epäsuhteessa ja muutenkin aitoa tuntumaa vailla.

Silti kautta aikojen meikkaamisella on ollut myös sotaisa luonne ja käyttötarkoitus. Vaikkei kasvoja maalaamalla nykyisiä sotia voiteta, on meikkaamisella edelleen voimakas ja vaikuttava luonne. Tässä kohdin kannattaa muistaa esim. vahvasti politisoitunut Pussy Riot spektaakkeli, joka kasvojen meikkaamisen tai sotamaalusten sijaan peitti kasvonsa eri väreissä hohtavilla kommandopipoilla. Siinä on teille meikkaamisen ja muodin poliittinen väline, kuin perinteisen taistelijan asu yhdistyy värien kirjoon ja radikaaliin vaikuttamiseen.

Meikkaaminen ja vanhempien huoli teini-ikäisistään

Kasvoilla on vahva eroottinen ja seksuaalinenkin rooli. Kauniit silmät ja suu, kuin pusukalalla, saakin helposti niin sukat kuin äidit ja isätkin pyörimään jaloissa. Meikkaamisella on erityinen asemansa seksuaalisuuden kehittymisessä ja kaikessa siinä mikä liittyy kukkiin ja mehiläisiin. Moni vanhempi onkin ehkä kauhuissaan kun teini-ikäisensä ottaa ensiaskelia sukupuolisuutensa tiellä. Siinä on huulipuna tai poninhäntälenkki poikineen lentänyt jorpakkoon kun hätääntyneet äiti- ja isäihmiset yrittävät taivuttaa tulevaisuutta haluamaansa muotiin.

Tulevaisuus ei kuitenkaan koskaan anna periksi, eikä sitä voi hallita. Korkeintaan sille voi tehdä rajoja ja näyttää missä ovi on. Meikkaamisella tai meikkaamatta jättämisellä nuorikin saattaa tehdä pesäeroa menneisyyteen ja kotipesäänsä. Tai ehkä siinä on komeaakin komeampi ladyboy kasvamassa, tai metroseksuaali, transhumanisti vai mikä – ihmisiä kaikki ja toinen toisistaan varmasti hyvin huolta pitävää sorttia.

Meikkaaminen onkin parhaimmillaan rauhaa rakentava asia, joka saa ihmiset halaamaan ja tutustumaan toisiinsa. Ilman sarvia ja hampaita, nyppimään täitä toistensa päistä ja keskustelemaan asiat halki poikki ja pinoon.

Antakaa ihmisten meikata haluamallaan tavalla ja koristella itsensä. Ihminen on uniikki tapaus, sellainen ihme ettei sitä koskaan enää tule uudestaan vastaan.

forma